İklim değişikliğine karşı Türkiye’de doğa dostu yeni şehirleşme anlayışı yaygınlaşıyor.
Tüm dünyanın gündeminde yer alan iklim kriziyle mücadele gayrimenkul sektöründe de sürüyor. Sektörde sürdürülebilir şehirlerin kurulması için çalışmalar yapılıyor.
Hürriyet’te yer alan habere göre, iklim krizini gayrimenkul sektörü açısından değerlendiren İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, “Yeşil binalar ve yeşil altyapı, sürdürülebilir ulaşım ve yatay mimari, yeni kent planlarındaki anahtar kelimeler olacak” diye konuştu.
2050 yılında 9.8 milyara ulaşacak olan dünya nüfusunun 6.7 milyarının şehirlerde yaşayacağına dikkat çeken Oflaz, “Bu yoğun hareketliliği nasıl dengeleyeceğimiz ve iklim değişikliği ile nasıl mücadele edeceğimiz gibi soruların cevapları aslında akıllı şehirlerde bulunuyor. Akıllı şehirler anlamında imar planlarında ekoloji ve su kaynaklarının korunması, atık suyun toplanıp arıtıldıktan sonra yeniden kullanımı, altyapı sistemlerinin karbonsuzlaştırılması, yenilenebilir enerji kaynakları gibi faktörleri öne çıkarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
YENİ ŞEHİR PLANLARINDA 3 ANA BAŞLIK
İklim krizi karşısında oluşturulacak kent planlarının 3 ana başlık altında oluşturulacağını belirten İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, “İlk adımın yeşil altyapı olduğunu söyleyen Hüseyin Oflaz, “Sürdürülebilir kentsel planlama, yeşil çatılar, yağmur suyunu toplayacak yeşil sokaklar, suyun sızmasına izin veren kaldırımlar bağlamında yeşil altyapının kullanılmasını içeriyor. Böylece fırtınalarda selleri önlemek için yağmur suları etkin yönetilmiş olacak” diye konuştu.
İkinci adımın sürdürülebilir ulaşım olduğundan bahseden Oflaz, şehirlerde emisyon gazlarından en büyük sorumluluğu taşıyan ulaşım sektörünün de sürdürülebilir olması gerektiğini belirterek daha yaşanabilir şehirler için yerel yönetimlerin toplu taşımaya yatırım yapması, toplu taşıma ağlarının genişletilmesi, şehir içinde bireysel araç kullanımını azaltıcı önlemlerinin alınması gerekliliğini dile getirdi.
Üçüncü adımda iklim krizini mimari açısından değerlendiren Oflaz, “Dikey mimari ile kent merkezlerinde nüfus yoğunluğu artarken, Trafik, ulaşım gibi sıkıntılar da zirveye çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin çehresini değiştirmek ve depreme hazırlık konusunda önemine vurgu yaptığı yatay mimari, iklim krizi noktasında da stratejik bir noktaya geldi” şeklinde konuştu.
Kaynak: Akıllı şehirler yeşil bina ve altyapı ile oluşturulacak | Yeni Emlak