Z Kuşağı ve Planlama Eğitimi

18 Kasım 2024

Şehir planlama alanı sürekli gelişmektedir ve bu alandaki eğitim ortamı, Z kuşağının kendine özgü ihtiyaçları ve öğrenme eğilimlerinin bir sonucu olarak şu anda önemli bir dönüşüm geçirmektedir. Son araştırmalara göre, 1990’ların ortası ile 2010 yılları arasında doğan Z Kuşağı, eğitim gereksinimleri ve beklentileri açısından yeni bir çağ başlatmakta ve şehir planlama eğitimine yönelik geleneksel yaklaşımların yeniden değerlendirilmesine yol açmaktadır.

Teknolojinin ve dijital çağın etkisi

Günümüz teknolojik gelişmeleri Z kuşağının öğrenme alışkanlıklarını ve tercihlerini silinmez bir şekilde şekillendirmiştir. Dijital platformların yaygınlığının ortasında, kişiselleştirilmiş ve etkileşimli öğrenme deneyimleri, eğitim yolculuklarının temel unsurları haline gelmiştir. Yapılan son çalışmalar, şehir planlama alanındaki eğitimcilerin ve kurumların, bu farklı öğrenme dinamiklerini geleneksel pedagojik yaklaşımlarla uzlaştırarak bu kohort için kapsamlı ve uyarlanmış bir eğitim deneyimi sağlamalarının bir zorunluluk olduğunu ortaya koymaktadır.
Son çalışmalarda da belirtildiği üzere, gelişen eğitim ortamı, Z kuşağının ihtiyaçlarına etkin bir şekilde cevap verebilmek için şehir planlama eğitiminde bir paradigma değişikliğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizmektedir. Kurumlar ve eğitimciler, Z kuşağının öğrenme eğilimleriyle uyum sağlamak için teknolojik gelişmeleri ve çağdaş öğrenme araçlarını entegre etmeye çalışarak öğretim metodolojilerini ve müfredat çerçevelerini uyarlama görevini üstlenmek zorunda kalmaktadır.
Dahası, son zamanlarda yapılan çalışmaların da gösterdiği gibi, şehir planlama eğitiminin dijital okuryazarlığı, artırılmış gerçeklik simülasyonlarını ve teknoloji destekli öğrenme deneyimlerine artan bir vurguyu benimsemesine yönelik belirgin bir talep vardır (Özkök,2023). Teknolojik entegrasyona yapılan bu uyumlu vurgu, eğitimcilerin kentsel planlama ilkeleri ve teknolojileri hakkında incelikli bir anlayışa sahip bir plancı nesli yetiştirmeleri için dönüştürücü bir fırsat sunmakta ve kentsel gelişimle iç içe geçmiş çok yönlü zorlukların üstesinden gelmelerine olanak sağlamaktadır.

Ortak Çaba

Eğitimciler ve kurumlar, geleneksel planlama ilkelerini çağdaş teknolojik gelişmelerle uyumlu hale getirerek, kentsel gelişimin doğasında var olan çok yönlü zorlukların üstesinden gelmeye hazır bir plancı nesli yetiştirebilirler. Z kuşağının farklı öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak, sadece şehir planlama ilkelerinde yetkin değil, aynı zamanda kentsel ortamların geleceğini şekillendiren karmaşık teknolojik çerçevelere keskin bir şekilde uyum sağlayan bir planlamacı grubunun hazırlanmasına yönelik önemli bir adımdır.

Kaynak

Mete Korhan ÖZKÖK.(2023).Z Kuşağı Şehir ve Bölge Planlama Öğrencilerinin Eğitim Performansı ve Talepleri Üzerine Bir Tartışma.The Journal of International Educational Sciences

DOİ: https://inesjournal.com/?mod=tammetin&makaleadi=&key=67788

Posted in BLOGTags:
Write a comment