Tiny House Nedir, Kentleri Nasıl Değiştirir?

5 Ekim 2022

Tiny house, 2008 Ekonomik Krizi döneminde Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başlayan ve ardından birçok ülkeye yayılan küçük ev hareketidir.

“Ruhsatlı, plakalı…” Yakın zamanda bu ve buna benzer ifadelerin olduğu bir ilan görürseniz bunun sadece taşıt olduğunu düşünmeyin. Zira belki de o, size mikro yaşamın kapısını açacak taşınabilir, ergonomik, maliyetsiz ve ekolojik bir ev ilanıdır. Yani tiny house (küçük ev)…

Tiny House Nedir?

Tiny house, 2008 Ekonomik Krizi dönemlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başlayan ve ardından birçok ülkeye yayılan küçük ev hareketidir. Minimal yaşamdan hareketle basit, küçük, kompakt, müstakil ve hareketli bir yapı biçimi olan tiny house’lar; daha basit ve daha bilinçli bir yaşam tercih edenler tarafından küresel ölçekte ilgi görmektedir. Aynı zamanda bu model, verimli ve çok yönlü azaltılmış alanlara sahip yapıların inşasını teşvik etmektedir.

İklim krizine karşı minimal yaşama geçme arzusu ile sosyal bir hareket olarak da görülebilen tiny house, sadeleşme ve özgürleşme felsefesiyle bütünleştirilmektedir.

Kalabalık ailelerin ve geniş alanlarda yaşamaya alışmış insanların küçük evleri yeterli görmemesi, bu yapıların yaşam için yetersiz olduğu sonucunu doğurmamaktadır. Zira bir yaşam biçimi olarak karşımıza çıkan tiny house’lar, fonksiyonelliği ve mekân özgürlüğü sağlaması ile farklı beklentileri farklı şekillerde karşılayabilmektedir.

Tiny house akımında sanayi öncesi dönemlerdeki; doğada yaşam, üretim arttırımı, doğal kaynaklara erişim gibi amaçlara benzer hedefler ön plandadır.

Tekerlekli, Tekerleksiz, Taşınabilir veya Sabit…

Türkiye’de de ilgi görmeye başlayan tiny house’lar; tekerlekli, tekerleksiz, taşınabilir ve sabit olacak şekilde talebe göre üretilebilmektedir. Genellikle 2+1 konforu sağlayan ve aynı anda 6 kişinin dahi kalabildiği bu küçük evler, oldukça uygun fiyatlarla satılmaktadır.

Çoğu ahşap malzemeyle üretilen tiny house’lar için ruhsat ve plaka çıkarılmaktadır. Karavan statüsünde görünen bu yaşam alanlarının, trafik standartlarına uygun olarak inşa edilmeleri gerekmektedir.

4×4 bir araç ile istenilen bölgeye çekilebilecek şekilde tasarlanan tiny house’ların teknik özellikleri şu şekildedir:

  • 55×7 metre ölçü,
  • 4 metre yükseklik (tünel gibi alanlardan rahatlıkla geçebilmeleri amacıyla),
  • 500 kilogram ağırlık,
  • 23 metre toplam kullanım alanı.

Tiny House’ların Avantajları-Dezavantajları

Avantajlar:

  • Doğanın sunduğu huzuru sonuna kadar hissettirebilmesi,
  • Yapımı ve kullanımı sırasında enerji tasarrufu sağlaması,
  • İhtiyaç olmayan eşyadan arınarak daha sade bir yaşam sunması,
  • Daha düşük bütçeyle ev sahibi olmayı mümkün kılması,
  • Taşınabilir modelleriyle evinizle seyahat etmenizi sağlaması.

Dezavantajlar:

  • Her gün işe gitme zorunluluğunun şehrin dışında yaşamayı zor hâle getirebilmesi,
  • Elektrik ve su tesisatının olmadığı bir alanda konaklanması durumunda yaşamın zorlaşması.

Kentlerde Karavan Parklar Hizmete Giriyor

Peki, bu evler nerelerde kullanılabilecek?

Kent yaşamını değiştirmeye aday bu evler için son dönemde çeşitli şehirlerde karavan veya tiny house parkları yapılmaya başlandı. Özellikle İstanbul, İzmir ve Muğla illerinde çoğalmaya başlayan bu park alanlarına; aylık ücretlerle tiny house’lar bırakılabilmektedir. İlaveten sadece bu evler için arsa satışı gerçekleştiren firmaların olduğunu da eklemekte fayda bulunmaktadır.

Tiny House’lar Yasal mı?

Son dönemde çok popüler olan tiny house’larla birlikte pek çok sorunun yanıtı aranmaktadır ve bunlardan biri de söz konusu yaşam alanlarının yasal olup olmadığıdır.

Öncelikle tiny house’un çeşidine göre, bu durumun değiştiğini söyleyelim… Çekme karavan niteliğinde olmaları ve taşınabilmeleri nedeniyle bu tür evlerin herhangi bir imar şartı bulunmamaktadır. Bu nedenle imarsız arazilere de yerleştirilebilen tiny house’ların, resmî römorklu olması gerekmektedir.

İlk bölümünde genel anlamda tiny house’ların merak edilen detaylarını aktarmaya çalıştığım “Tiny House Nedir, Kentleri Nasıl Değiştirir?” başlıklı yazı dizimin ikinci bölümünde bu yaşam alanlarının kentlere etkisini ve kullanım şartlarını irdeleyeceğim.


Kaynak: emsal.com

Posted in BLOG
Write a comment