Yeni geliştirilen kur korumalı mevduat ürününün, gayrimenkul yatırımcıları için örnek alındığını belirten gayrimenkul uzmanları, yatırımını korumak isteyenlerin yeni modelleri değerlendirdiğini belirtiyor. Buna göre, 2021 yılında döviz yatırımcıları kur kazançlarıyla fiyatı yeni konutlara göre makul kalan tamamlanmış gayrimenkul alarak çifte kazanç yaşarken, alım kararını bu yıla bırakanlar dövize karşı yatırımını korumanın arayışına girdi.
Son günlerdeki gelişmeleri değerlendiren İmpomes Yönetim Kurulu Üyesi Müberra Oflaz, “Kur korumalı mevduat gibi bir ürün varken döviz almanın bir cazibesi kalmıyor. Çünkü hem getiriniz garanti, hem de kurlarda faizin üzerindeki olası bir artış devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca doğrudan döviz alanlar kurlar gerilediğinde ana parasında erime görecekken kur korumalı mevduat yapan geliri elde etmeye devam edecek. Bu durumda ya TL mevduatta yatırımlar tutulacak, ya da aynı zamanda kira geliri elde etmeyi de vaat eden gayrimenkul yatırımlarının arayışına girilecek” değerlendirmesini yaptı.
Bu dönemde yatırımlarını değerlendirmek isteyenlere öneriler veren Müberra Oflaz, “Gayrimenkul enflasyon oranında paranızın değerini korur. Yoğun nüfusun olduğu yerlerde gayrimenkul her zaman kazandırmıştır. Kısa, uzun veya orta vadede parasının değerini korumak için alınacak gayrimenkul yerleri tespit edip ona göre yatırım yapılabilir. Gayrimenkulde sermayenin yanında cesaret ve sabır da gereklidir. Bir süredir takip ettiğiniz bir gayrimenkul varsa, fiyatında köpük oluşmamışsa, yatırım için harekete geçebilirsiniz. Köpük olup olmadığının hesaplaması, gayrimenkulerin normal piyasa zammındaki enflasyon oranı ve amortisman dönemleri gözönüne alınarak yapılır. Amortisman süreleri konutlarda 22, ticari mülklerde 17 yıl olarak hesaplanmaktadır. Rantı oluşmamış uygun arsalara uzun vadeli yatırım için düşünülebilir” diye konuştu.
Ticari Tercih
Aralık ayında dövizde yaşanan dalgalanmanın durulması sonrası 2022’de gayrimenkul yatırımlarında artış yaşanıyor. Yatırım amaçlı alım planlayan gerçek ve tüzel kişilerin ticari gayrimenkullere yöneldiğini söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Birgül Sarsın Dokuzcan, vergi avantajı ve online alışveriş pazaryerlerinin gel-al noktası arayışlarının talebe yön verdiğine dikkat çekti. Ticari gayrimenkul alanında son dönemde yaşanan dönüşüme dikkat çeken Dokuzcan, “Pandemi sonrası alışveriş alışkanlıklarının değişmesi ile online alışveriş platformları çok yoğun şekilde şehir içinde depo ve gel-al noktaları arayışındalar.
Öyle ki belediyelerle kargo noktaları konusunda anlaşmalar yaptılar. Ayrıca büyük zincir market ve mağazalardan belli metrekarelerde alan kiralama yoluna gidiyorlar. Özellikle online pazaryerlerinin sipariş edilen ürünü müşterisine daha kolay ulaştırmak için farklı yollar aradığı bir gerçek. Kargonun adrese teslimi yerine müşterinin siparişini kendisine yakın ‘gel-al’ noktasından teslim alması hem müşteriye hem pazaryerine fiyat avantajı sağlıyor. Bu nedenle nasıl ki şehir içinde para çekmek için ATM’ler var, pazaryeri siteleri için de aynı şekilde gel-al noktaları hızla yayılma eğiliminde. Bu, bu alanda kiralama yapmak isteyen yatırımcıların dikkatinden kaçmıyor” değerlendirmesini yapıyor.
Değerli kaldı
Birgül Sarsın Dokuzcan, tüm bu faktörlerin göz önüne alındığında ticari gayrimenkul yatırımının güvenilir ve kazandıran yatırım aracı olduğunu ifade ederken, “Yeni inşaatların az sayıda olması mevcut olanın değerinin artmasına sebep oluyor. Belediyeler şehir içinde kalan ve kapanan fabrika benzeri yerlere yeniden ticari ruhsat vermiyor. Bu nedenle İstanbul içinde yeterli depo alanı bulamayan büyük firmaların son dönemde Trakya ve Sakarya’ya doğru yöneldiklerini de görüyoruz” dedi.