Modernliğin Simgesi Yükseklik Değil Yeşil Alanlardır

1 Temmuz 2014

Halen Türkiye’nin farklı bölgelerinde 16 ilçenin imar planlamalarını yapmakta olan İmpo İmar Planlama’nın kurucusu Hüseyin Oflaz, aynı zamanda belediyelerin koordinasyonunda kentsel dönüşüm projeleri de gerçekleştiriyor. Yeşil alanları ve ortak sosyal alanları, modern kentlerin olmazsa olmazlarından kabul eden Hüseyin Oflaz ve ekibi, Bağcılar’da gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesinde bu ilkeyi ortaya koyan bir yaklaşım sergiledi.

Yaptığı imar planları ile yeşil alanları olmayan Bağcılar’da binaları boşaltarak yüzde 40 oranında yeşil alan ortaya çıkaran Hüseyin Oflaz, Bağcılar genelinde yaklaşık 100 bin metrekare büyüklüğündeki alanda, toplam 1.650 bağımsız birimde, yerel yönetimle birlikte çalışma yaptıklarını söyledi. Bağcılar Belediyesi’nin de hassas yaklaşım sergilemesinin, bölgede iyi sonuçlar alınmasında etkili olduğunu anlatan Hüseyin Oflaz, başarılı dönüşüm çalışmalarındaki en büyük faktörün belediyelerin proje organizasyonunu iyi yapması ve projenin çağdaş şehircilik normlarına uygun yapılması olduğunu söyledi. Hüseyin Oflaz, “Bu anlamda en önemli ayaklar olan belediyeler, vatandaşlar ve müteahhitler üçlüsünde dönüşümün insanla olabileceği ve sosyal yönün önemini kuvvetle vurgulamak gerekiyor” yorumunu yaptı.

Dönüşüm Sadece Fizik Mekan Değildir

Kentsel dönüşümün sosyal ve fiziksel dönüşüm beraber planlanarak yapılması gerektiğinin altını çizen Oflaz, dönüşümün sadece fizik mekan olarak algılanmasını eleştirdi. Hüseyin Oflaz, “Oysaki kentsel dönüşüm, sosyal dokuyu da önemseyen ve fiziksel dönüşüm ile birlikte bütünsel bir yaklaşımla gerçekleştirilmeli” dedi. Modernliğin simgesinin yükseklik olarak algılanmasını da eleştiren Hüseyin Oflaz, “Bizce modernlik, yeşil alanları, ortak donatıları, sosyal alanları olan, yaşanabilir alanlar üretmekten geçer. Bu açıdan bazı bölgelerimizdeki sadece yükseklik veya yoğunluğa dayalı gelişen dönüşüm çalışmalarının gelecek adına sağlıksız bulduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

Öte yandan Türkiye’nin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Hüseyin Oflaz, ülkedeki dönüşüm çalışmalarıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

Sosyal Yapıyı İyileştirmeden Dönüşüm Olmaz

“1980’den sonra özellikle büyük metropoller yoğun göçler aldı ve yoğun göç sonucu kaçak yapılaşmalar oluştu. Dolayısıyla ortaya sağlıksız dokular ve yapılar ortaya çıktı. Bu sağlıksız yapıların bir şekilde yenilenmesi gerekiyor. Özellikle Marmara Bölgesi deprem kuşağında olmasından dolayı bu bölgedeki binaların yenilenmesi daha da hayati önemde. Bunu yaparken de sadece binaların yıkılıp yerine yeni binalar yapılmasının yanı sıra o bölgede yaşayan insanların sosyal yapılarını ve ekonomik yapılarını da iyileştirecek planlamalar yapmak gerekiyor. Sosyal dönüşüm ve fiziksel dönüşümü beraber planlayarak kentsel dönüşüm yapmak büyük önem arz ediyor. Bölgedeki insanların sosyal yapılarını iyileştirmek amaçlanmadığı sürece yalnız binaların yıkılıp; imar artışı sağlanarak kentsel dönüşüm yapılmış olunmuyor. O nedenle biz kentsel dönüşümde bütünsel bir yaklaşımla çalışıyoruz.”

Dönüşümün Yüzde 30’unun İmar Planlamasını Yapıyor

İmpo İmar şirketi olarak, kentsel dönüşüm anlamında İstanbul’da faal olarak gerçekleşen ve devam eden uygulamaları gerçekleştirmekte olduklarını belirten Hüseyin Oflaz, daha önce Sultangazi ilçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde 180 bin metrekarelik alanın Kentsel Dönüşüm amaçlı imar planlarını yaptıklarını söyledi. Hüseyin Oflaz olarak Türkiye’de kentsel dönüşüm konusunda ilk örnek uygulama olan Küçükçekmece’deki Ayazma dönüşümünde de imzası bulunduğunu anlatan şehir plancısı Oflaz, ” 2005 yılında söz konusu bölgede 260 hektarlık alanda, proje koordinatörü ve denetleyici olarak 2 bin 640 konut kapsamındaki bu çalışmada görev aldım” dedi.

Hüseyin OFLAZ
Yönetim Kurulu Başkanı
Y.Şehir ve Bölge Plancısı

Posted in BLOG
Write a comment